Κρίταμο (crithmum maritimum) ή στα αγγλικά rock samphire, ένα τρόφιμο που τα συνδυάζει όλα: γεύση και πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, μοναδική ιστορία και παράδοση, όπως επίσης και καταπληκτικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

Προέλευση

Το κρίταμο είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου, το οποίο μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα. 

 

Εμείς στη Novel Tradition, ξεκινώντας με σπόρους από άγριο κρίταμο, το καλλιεργούμε στα παράλια του Ιονίου και το μεταποιούμε (σε συνεργασία με την ΚΩΖΑΤ ΑΒΕΕ), με σκοπό να το εισάγουμε συστηματικά στην ελληνική και διεθνή αγορά, αξιοποιώντας το σε μια ποικιλία καινοτόμων προϊόντων.

 

Γεύση 

Το κρίταμο έχει τη δική του μοναδική γεύση. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα (αλλά και στην κουζίνα άλλων μεσογειακών λαών) χρησιμοποιείται ως «ενισχυτικό γεύσης», με προσεκτικά προσδιορισμένη ποσότητα λόγω των συμπυκνωμένων αρωμάτων του.

 

Υγεία

Έχοντας εξελιχθεί ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, το κρίταμο ανέπτυξε ένα μοναδικό, πολύτιμο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών. 

 

Η συνεισφορά του στην υγεία ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους: το εκτιμούσαν ο Ιπποκράτης και ο μέγας Έλληνας βοτανολόγος Διοσκουρίδης, ενώ οι αρχαίοι παράλιοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες:

  • Η σύγχρονη ακαδημαϊκή έρευνα έχει δείξει ότι 100 γρ. κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C και ότι έχει επίσης υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση, εναντίον ενός ευρέως φάσματος βακτηριδίων

  • Περιέχει μάλιστα με φυσικό τρόπο ένα από τα δραστικά συστατικά (quinic acid) που εμπεριέχονται στο γνωστό αντιγριπικό φάρμακο Tamiflu

  • Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και ακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6)

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το κρίταμο, την ιστορία του, καθώς και τις καταπληκτικές του ιδιότητες στην ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης που φτιάξαμε για το σκοπό αυτό kritamo.com.

ΚΡΙΤΑΜΟ

© 2017 by Novel Tradition Foods.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon